Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

  • 2018-04-23

W piątek, 20.04. br. w Folwarku Hawaje (Stara Wiśniewka) odbyły się jednodniowe warsztaty kulinarne pod nazwą Krajna od Kuchni, realizowane w ramach projektu współpracy "Cztery Pory Roku na Krajnie".

W wydarzeniu udział wzięło 20 uczestników, a wśród gości znaleźli się członkowie Zarządu naszego Stowarzyszenia: Przemysław Kurdzieko, Jacek Mościcki, Henryk Dobrosielski, Stefan Kitela oraz dyrektor LGD, Marek Romaniec.

Wydarzenie podzielone zostało na dwa, współgrające ze sobą bloki tematyczne. Pierwszym z nich był wykład Dyrektor Muzeum Ziemi Złotowskiej, Kamili Krzanik - Dworanowskiej, która przybliżyła młodzieży wybrane zagadnienia dziedzictwa kulturowego Krajny Złotowskiej. Po godzinnej lekcji muzealnej nadszedł czas na część praktyczną. Uczniowie szkół gastronomicznych włożyli fartuchy i z zapałem do pracy udali się do kuchni.  Po niemal czterogodzinnym gotowaniu, na stołach pojawiły się pachnące lasem dania. Tematem przewodnim warsztatów były grzyby oraz owoce leśne.

Wspólny obiad, który zakończył wydarzenie był okazją do skosztowania tradycyjnych potraw kuchni krajeńskiej i podsumowania wydarzenia.

Dziękujemy za udział w warsztacie oraz zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.