„Dziedzictwo Kulinarne Krajny Złotowskiej - co w Kniei pichcić...

„Dziedzictwo Kulinarne Krajny Złotowskiej - co w Kniei pichcić..."

  • 2021-10-06

Za nami warsztaty kuchni myśliwskiej, które odbyly się dziś w Starej Wiśniewce w Folwark Hawaje. Warsztaty oraz seminarium "Bogactwo przyrodnicze lasów na Krajnie- szansa czy zagrożenie?" odbyły się w ramach realizacji projektu KSOW „Dziedzictwo Kulinarne Krajny Złotowskiej - co w Kniei pichcić – warsztaty kuchni myśliwskiej".
W warsztatach kuchni myśliwskiej udział wzięło ponad 80 osób z Kół Gospodyń Wiejskich. Motywem przewodnim była dziczyzna. Uczestnicy pod okiem prowadzących Ewy Gindy -Kopeć oraz Piotra Lenarta przygotowali potrawy pachnące lasem: gulasz, gołąbki, zrazy, steki, zrazy oraz pierogi.Po kilkugodzinnym gotowaniu nadszedł czas na prezentację oraz degustację przygotowanych potraw. Przybyli goście delektowali się niepowtarzalnym smakiem myśliwskich dań.Warsztatom towarzyszyło seminarium poświęcone lasom Krajny Złotowskiej. Prelegenci przedstawili systemy gospodarki leśnej w perspektywie obecnych przepisów, poruszyli temat edukacji leśnej jako elementu integrującego środowiska lokalne oraz opowiedzieli o roli kół łowieckich w systemie zarządzania lasem.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie I mamy nadzieję, że dzisiejsza inicjatywa przybliżyła tematykę lasów, które są naszym bogactwem.